Ligatura cu benzi elastice si tratament hemoroizi

Unul dintre cele mai cunoscute si populare tratamente pentru hemoroizi, este procedura de legare (ligatura) a hemoroizilor cu benzi elastice.
Acest articol ne va ajuta sa intelegem la ce trebuie sa ne asteptam in timpul si dupa procedura de legare a hemoroizilor cu benzi elastice.

Ce presupune acest tratament pentru hemoroizi

Ligatura cu benzi elastice necesita doar o anestezie locala pentru a amorti zona care trebuie tratata de hemoroizi.
Primul pas pentru ligatura cu benzi elastice este introducerea unui anoscop in anus pentru a descoperi hemoroizii. Apoi, incepand cu cel mai mare, hemoroizii sunt apucati cu o pensa speciala, dupa care una sau doua benzi elastice sunt asezate la baza fiecarui hemoroid intern. Actionand ca niste garouri, circulatia spre hemoroizi este oprita. La scurt timp, hemoroizii se detaseaza printr-un proces de necroza.
Exista si posibilitatea ca doctorul sa faca o incizie pe hemoroizi pentru a elimina cheagurile de sange. Hemoroizii vor fi inlocuiti de cicatrici, care vor mentine venele la locul lor, impiedicandu-le sa iasa prin anus.

Daca in timpul procedurii doctorul isi da seama ca simtiti durere in momentul in care hemoroizii sunt apucati cu penseta, nu se vor mai aplica benzile elastice, pentru ca vor provoca dureri mari dupa ce procedura se va incheia. Daca benzile elastice cauzeaza disconfort pentru ca sunt prea stramte, doctorul poate injecta un analgezic in hemoroizii tratati.

Este recomandat ca doar unul sau doi hemoroizi sa fie tratati odata. Desi majoritatea persoanelor cu hemoroizi prefera sa le fie tratati toti hemoroizii odata, din dorinta de a scapa mai repede de ei, ar trebui tinut cont ca asta duce la dureri extreme si ca necesita o anestezie generala.
Este indicat sa tratati cate doi hemoroizi odata la 4-6 saptamani.
Recuperarea dupa ligatura cu benzi elastice

Dupa ce procedura s-a incheiat, veti avea dureri cam 24-48 de ore, o senzatie de plenitudine in abdomenul inferior sau senzatie de defecatie.
Pret de cateva zile, este posibil sa aveti dificultati in urinare si in controlarea gazelor si senzatiei de defecatie.

Va puteti astepta si la o sangerare minora in urmatoarele 14 zile dupa acest tratament pentru hemoroizi. Rana se vindeca de obicei cam in doua saptamani. Doctorul va va chema la control dupa 1 luna.
In functie de jobul pe care il aveti si de puterea de vindecare a corpului dvs., dupa cateva zile sau saptamani va puteti intoarce la serviciu si la activitatile dvs. obisnuite.
Activitatea sexuala poate fi reluata de obicei dupa cateva zile de la operatia de ligatura cu benzi elastice.

Vestea buna (exista si vesti bune) este ca dupa acest tratament pentru hemoroizi, veti scapa de mancarimea, durerea si usturimea provocate de hemoroizi.
Recomandari pentru recuperarea dupa ligatura cu benzi elastice
In timpul perioadei de recuperare, este indicat sa luati analgezice usoare pentru durerea de hemoroizi.

Disconfortul poate fi atenuat de bai calde de sezut de 10-15 min. Dupa aceste bai, uscati cu grija zona cu un servetel moale sau cu un tampon de bumbac.
Doctorul va poate recomanda aceste bai de sezut dupa fiecare defecatie sau la fiecare 4 ore.
In timpul defecatiei, evitati sa va incordati sau sa va tineti respiratia. Aceste actiuni pot duce la recidiva (hemoroizii apar din nou). Un laxativ va poate ajuta in acest aspect.

De asemenea, in timpul recuperarii, este foarte important sa mergeti la toaleta imediat ce simtiti nevoia, si sa nu stati mult timp pe vasul de toaleta.
Dupa acest tratament pentru hemoroizi, minim 2 saptamani evitati sa ridicati greutati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu